POSJETA BRITANSKE AMBASADE PREDŠKOLSKOM ODJELU “MORE NADE”

21.06.2023. godine su predškolski odjel „More nade“ Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor gdje borave djeca rane i predškolske dobi s poteškoćama u razvoju povodom rođendana kralja Čarlsa posjetili ambasador Velike Britanije Reilly, vojni gajdaš narednik Douglas Warren, te vojni ataše pukovnik Edward Taylor.

Danas kada se mnogo govori o inkluziji, važno je naglasiti da ona počinje od najranije dobi. Mi kroz svoj rad nastojimo djecu aktivno uključivati u zajednicu, približiti im aktivnosti iz svakodnevnog života i učiniti ih minimalno ovisnim o drugoj osobi, kreirajući okolinu i poticaj koji će razviti puni potencijal djeteta i porodice.

Djeca sa poteškoćama u razvoju najbolje uče kroz konkretne primjere i situacije. Upravo ovakve posjete daju im mogućnost da uče na primjerima.

Kroz igru i muziku djeca su se upoznala sa tipičnim britanskim tradicionalnim instrumentom gajdama. Djeca su imala priliku istražiti instrument, dodirnuti njegove dijelove i svirati.

Djeca su pokazala svoje sposobnosti i jake strane, sa uposlenicima jedinstvenog Centra gdje djeca rane i predškolske dobi  na jednom mjestu mogu dobiti podršku tima stručnjaka defektologa/edukatora-rehabilitatora, logopeda, psihologa, odgajatelja, asistenata, socijalnog radnika, pedagoga pripremili su kratki program i svi zajedno otpjevali pjesmicu povodom rođendana kralja Čarlsa.

Važno je djeci pružiti priliku i uključivati ih u sve segmente društva, kako bi postali punopravni članovi društva. Svako dijete treba podršku da otkrije svoj puni potencijal, a kroz ovakve situacije nudimo im ove mogućnosti.

Scroll to Top